Duminică, meciul etapei în Superliga se joacă în Bănie! Orgolii, miza titlului de campion, jucători de calitate în ambele loturi și pasiunea fierbinte a suporterilor. Dar cum arată, dincolo de gazon, Mihai Rotaru vs Gigi Becali, duelul magnaților în Universitatea Craiova – FCSB?
ProSport te invită să descoperi o analiză în premieră cu concluzii dezvăluite în exclusivitate despre cât și cum au investit cei doi oameni de afaceri în fotbaliști, cine a câștigat mai mult și ce jucători reprezintă recordurile personale ale fiecăruia!
Am studiat toate transferurile efectuate de Universitatea Craiova și FCSB în ultimul deceniu care au implicat bani, așadar fără legitimările jucătorilor liberi de contract. Așadar, plecările și venirile, inclusiv împrumuturi, în urma cărora s-au încasat sumele ce compun bilanțul celor 10 ani. De ce acest interval de timp? Sezonul 2014/2015 a fost primul pentru olteni în L1 după promovare și implicarea lui Mihai Rotaru.
Demersul jurnalistic răspunde la câteva întrebări interesante care leagă planul performanței fotbalistice la cele două cluburi de strategia financiară a patronilor, în avancronică la meciul etapei, Universitatea Craiova – FCSB:
Pentru că Universitatea Craiova – FCSB se joacă runda aceasta din Superliga în Bănie, să începem cu… oaspeții! Ei bine, în dreptul lui Gigi Becali avem un total impresionant pentru suma investită în transferuri și împrumuturi de jucători pentru ultimul deceniu. Aproape de trei ori mai mult decât a făcut-o Mihai Rotaru! Să fie asta o explicație clară a faptului că, în aceste 10 sezoane, doar o singură dată Craiova a încheiat deasupra FCSB? Foarte probabil.
Diferențele sunt evidențiate și de top 5 jucători după suma de achiziție în dreptul fiecărei echipei. Iată cum arată ierarhia pentru Universitatea Craiova:
Și iată, în oglindă, situația la FCSB, unde nu regăsim afaceri sub 1,5 milioane euro la capitolul sosiri:
Deși a investit triplu, Gigi Becali îl depășește totuși la profit pe Mihai Rotaru! Și asta pentru că a vândut fotbaliști pe sume considerabile, adevărate recorduri pentru competiția noastră internă. Iată cum arată bilanțul când vine vorba de încasări pe ultimul deceniu:
Trebuie să nuanțăm aceste realități financiare în contextul istoric. E cumva firesc, pentru o echipă nou-promovată, ca Universitatea Craiova primelor sezoane, 2014/15 și 2015/16, să nu aibă un volum de investiții la același nivel cu FCSB, câtă vreme și obiectivele erau diferite la acel moment.
În același timp, și vânzările nu ar fi avut cum să se apropie, pe acele sezoane de consolidare ale oltenilor, de nivelul FCSB, club care câștiga titlul în ediția când Craiova lui Rotaru de-abia se afla la primul sezon de prim eșalon.
Cum arată marea bătălie finală, a profiturilor, după ce am calculat toate investițiile și toate încasările?
Pe această zonă, cifrele confirmă viziunile de business diferite ale lui Mihai Rotaru și Gigi Becali. Dacă vreți, duelul Universitatea Craiova – FCSB este unul între „tunuri” și „rulaj”.Politica pe transferuri în ultimul deceniu evidențiază clar câteva principii și repere constante:
Dar care sunt cele mai profitabile afaceri și cele mai mari „țepe” în dreptul fiecăruia?
Când vine vorba de mutări excepționale, Rotaru se poate mândri cu două strategii, ambele cu eficiență probată. Prima dintre ele a însemnat ochirea unor fotbaliști cu potențial mai mare decât cota lor de piață la acel moment. I-a cumpărat, au jucat bine la Craiova, i-a vândut pe sume colosale raportat la investiție! Este, dacă vreți, categoria „Alexandru”, pentru că cele trei exemple semnificative sunt date de fotbaliști care poartă acest prenume:
A doua categorie din strategia lui Rotaru ține de produsele Academiei în care are meritul de a fi investit masiv și constant. Iar aici tot trei exemple grăitoare de super afaceri, crescuți, formați sau desăvârșiți în pepiniera proprie, pentru legitimarea cărora nu a plătit sume semnificative:
La FCSB, Gigi Becali a urmărit, cel puțin în primele sezoane ale deceniului, jucători români foarte tineri pe care i-a achiziționat din piața internă și pe care ulterior i-a vândut pe sume incredibile. Pe această strategie s-au fundamentat marile „bombe” ale transferurilor lui. Dincolo de inspirație, marele merit îi revine și pentru că nu s-a ferit să plătească, totuși, sume consistente pentru piața românească la achiziția talentelor!
Un business de top la nivel de profit, dar în care investiția a fost minimă, îl constituie Florin Gardoș. Gigi Becali a plătit doar 150.000 de euro către Chiajna în 2010 și l-a vândut către Southampton, în 2014, cu… 6,8 milioane euro!
Dimensiunea „țepelor” este, cumva firesc, pe măsura celei investiționale. Iar Gigi Becali a investit mai mult, numeric și ca valoare financiară.
În dreptul lui avem, spre exemplu, afacerea Alibec. Cumpărat cu 2,04 milioane euro de la Astra și vândut spre același club, la un an și jumătate distanță, pentru 1,4 milioane euro. Sau cazul Nedelcu, achiziționat de la Viitorul în 2017 pentru 2,13 milioane euro și eliberat gratis, către același club, cinci ani mai târziu, după sezoane în zig-zag.
La Craiova, pentru Mihai Rotaru, capitolul Ișfan încă nu e total pierdut, e încă jucătorul oltenilor, trimis împrumut. Dar a plătit 650.000 de euro și pare greu de crezut acum că-și va salva investiția. Gratis au plecat din Bănie jucători pe care s-au plătit bani, precum Fortes (0,2 milioane euro), Mitrea (0,25), Qaka (0,2).
Descoperă AICI motivele speciale pentru care FCSB are toate șansele să fie campioana României în 2024!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER